Veelgestelde vragen

We proberen zoveel mogelijk vaak voorkomende vragen hier te beantwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op!

Diversen

Door op de bovenste module een afdekdop te plaatsen, kunnen vliegen en muggen niet in het systeem terecht komen.

De Rainblock® heeft een duurzaamheidspaspoort met het hoogst haalbare A-label van NL-Greenlabel (www.nlgreenlabel.nl). In opdracht van NL Greenlabel wordt de beoordeling door een onafhankelijk bureau uitgevoerd. Het product wordt op diverse duurzaamheidscriteria beoordeeld.

De Rainblock® wordt in België gemaakt door middel van rotatiegieten. Bij dit proces wordt een matrijs aan een rotatiearm bevestigd. In de matrijs wordt kunststof verwarmd. Bij het ronddraaien verplaatst het gesmolten kunststof zich door de matrijs. De Rainblock® bestaat uit één gegoten stuk.

Ja. Door de duurzame grondstoffen zijn de modules UV bestendig. Ze verkleuren niet.

Het komt voor dat de gemeente het regenwater afkoppelt van het riool. In dat geval kunt u de regenpijp met een regenton vulautomaat aansluiten op de Rainblock® modules. Het opgevangen regenwater kunt u rondom uw huis en gebouw nuttig gebruiken. Met een overstortbuis kan het teveel aan regenwater doorstromen naar bijvoorbeeld een infiltratiekrat of in de tuin (bijvoorbeeld in een vijver). Het regenwater wordt dan direct ververst.

Gebruik

In een dakgoot komt altijd wel wat zanddeeltjes en blaadjes terecht. Met een bladafscheider boven de regenton vulautomaat worden de blaadjes afgevoerd en voorkomt u verstoppingen. Ook een (extra) bladvanger in de dakgoot is aan te bevelen. Toch is niet helemaal te voorkomen dat blaadjes (of resten daarvan) en zanddeeltjes in de modules terecht komen. Meestal komen deze met de waterstroom mee als u water via het kraantje aftapt. Bij een grote regenbui kunt u het water in de Rainblock® ook even verversen door het kraantje open zetten.

Het is raadzaam om één keer per jaar, voor de winter, het systeem volledig leeg te laten lopen. Laat het kraantje in de winterse periode open staan. Bij een afsluitbare regenton vulautomaat kunt u deze dichtdraaien. Er komt dan geen water meer in de Rainblock®.

De modules worden standaard in zwart/antraciet en stone-look gemaakt. Overige kleuren zijn op aanvraag mogelijk met een minimale afname van 20 modules.

Dit is inderdaad mogelijk. Door het bijgeleverde kraantje te voorzien van een passende schroef en rubberen ring strak aan te draaien bolt het geheel op. Dit geheel duw je dan in in hetr gat aan de zijkant van de module. Hiermee sluit het geheel mooi af. 

Een kraantje wordt standaard meegeleverd. Op een module zitten 3 plekken om het kraantje te plaatsen. U kunt op het kraantje een tuinslang aansluiten. De aansluitgaten zijn eventueel af te doppen met een schroefdop.

De Rainblock® is primair een wateropslagsysteem. Door een raster/rooster voor de regenwaterschutting/muur te plaatsen kunt u planten voor het systeem plaatsen. Er zijn ook speciale plantensystemen te verkrijgen. Aan de achterkant van het systeem kunt u ook planken aanbrengen, maar ook hier kunt u planten laten groeien. Het geniet voorkeur om deze niet aan het systeem te laten hechten. Ook kunt u de Rainblock® helemaal inbouwen.

Wij adviseren in de winterperiode de kraan open te zetten en het systeem leeg te laten lopen. Bij het gebruiken van een afsluitbare regenton vulautomaat kunt u deze dicht draaien. Er komt geen water meer in de Rainblock®. Het is vergelijkbaar met een regenton. In een winterse periode hebben uw planten en tuin geen water nodig.

De Rainblock® wordt gevuld via de regenton vulautomaat (zie eerder). Bij volle modules loopt het hemelwater via dezelfde vulautomaat door in de regenpijp. Het teveel aan regenwater wordt nu afgevoerd. Een andere optie is om een overstortbuis te plaatsen waardoor het water kan doorstromen naar bijvoorbeeld een infiltratiekrat of in de tuin (bijvoorbeeld een vijver).

Zowel u als de buren willen profiteren van het gratis verkregen regenwater. Het is daarom aan te bevelen om de toevoer te splitsen of door laat lopen naar de Rainblock® van de buren. Een andere optie is om elk een eigen aansluiting of module(s) te installeren. Dit kan door de modules met de rug tegen elkaar te plaatsen of om en om installeren en aansluiten. Een gescheiden systeem met de buren geniet de voorkeur om teleurstellingen te voorkomen.

Gezondheid

Algen hebben (zon)licht nodig om te groeien. De Rainblock® is een gesloten systeem en donker van kleur. Het laat geen licht door. Algen kunnen zich daarom in het systeem niet of nauwelijks ontwikkelen.

Ook al is de kans op vieze geurtjes niet zo groot, u kunt dit voorkomen door op de bovenste module een afdekdop te plaatsen. U kunt ook een overstortbuis plaatsen waardoor het water kan doorstromen naar bijvoorbeeld een infiltratiekrat, de regenpijp of in de tuin (bijvoorbeeld in een vijver). Met name stilstaand water kan na verloop van tijd gaan ruiken.

In opgewarmd regenwater (bijvoorbeeld door de zon) kan sprake zijn van een legionella besmetting. Het heeft alleen invloed op uw gezondheid als u het water verneveld en daarna inademt. Er is geen kans op besmetting als u een gieter of tuinslang gebruikt. Bij een overstortbuis blijft het regenwater bij neerslag in beweging en wordt zo ververst. Op de site van RIVM kunt u meer informatie over dit onderwerp vinden.

Inhoud en plaatsen

De standaard hoogte is 2 modules op elkaar. Bij meer modules op elkaar is maatwerk nodig. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

De Rainblock® is simpel aan te sluiten op de regenpijp. Dit doet u met behulp van een regenton vulautomaat (zie producthandleiding vulautomaat). U kunt de aanvoerbuis zowel links als rechts op een module aansluiten. Ook kan gebruik worden gemaakt van het gat in de bovenste module. Een derde optie is om de aanvoerbuis aan te sluiten op de bovenste rechter tapkraan aansluiting aan de voorkant van de module.

TIP: De voorkeur gaat uit naar het plaatsen van de Rainblock® in de buurt van de regenpijp, maar u kunt de aanvoerbuis van de vulautomaat ook verlengen. Wel dient u er dan voor te zorgen dat de aanvoerbuis horizontaal blijft.

Hiervoor verwijzen wij u naar de producthandleiding van de regenton vulautomaat of een filmpje op onze website.

Ja, dat kan. Maar wellicht kunt u dan beter een normale regenton plaatsen. Bij het plaatsen van één module kunt u later de capaciteit wel vergroten door extra modules aan te sluiten.

De Rainblock® is met de bijgeleverde gebruiksaanwijzing eenvoudig te plaatsen. De handleiding geeft ook aan welke materialen u nodig heeft om de Rainblock® aan een muur of als schutting te plaatsen.

Ja, dat kan.  In de markt zijn metalen steunen (zgn. voet) te verkrijgen voor het bevestigen op een vlakke stenen / betonnen ondergronden. Deze zijn met 4 bouten per standaard te bevestigen. LET OP: de Rainblock dient stabiel op de ondergrond te staan

Door de onderlinge waterverbindingen is iedere gewenste capaciteit mogelijk. Met de meegeleverde verbindingstukken kunt u de modules aan elkaar koppelen. TIP: Wel adviseren wij u om meerdere compartimenten te maken om te voorkomen dat als het kraantje open blijft staan, het hele systeem leegloopt.

Een module heeft 6 geprepareerde aansluitingen van ø 40 mm. Deze bevinden zich aan beide zijkanten (2 boven en 2 onder), één aan de bovenkant en één aan de onderkant. Alle aansluitgaten dienen er voor om een verbinding te kunnen maken met een andere module. Afhankelijk van waar u de verbinding maakt moet u zelf één of meerdere geprepareerde aansluiten open maken met een boor (max. 32 mm). Zie verder de producthandleiding.

Een module heeft een afmeting van 90 x 25 x 90 cm (LxBxH) en heeft een inhoud van 165 liter

Bij het plaatsen van een module moet u 2 cm bij de maatvoering optellen.

Aantal modules                          maatvoering
1 modules                                 92 x 25 x 92 cm
4 modules                                 182 x 25 x 182
2 modules gestapeld                  92 x 25 x 182 cm

Als de modules gekoppeld zijn, vallen ze ‘in elkaar ‘ om frictie te voorkomen. Zie verder de producthandleiding.

Ja, regenton vulautomaten zijn er met een diameter van 80 mm, 90 mm en 100 mm. Er zijn ook vulautomaten die variabel zijn en geschikt voor alle drie afmetingen. Een diameter van 80 mm is de meest gangbare maat. Ook in zink zijn er diverse maten en modellen te koop.

Een betrouwbare oplossing binnen handbereik

  • Ideale combinatie van wateropslag en erfafscheiding in één
  • Ook als muuropstelling te plaatsen
  • Simpel aan te sluiten op de regenpijp
  • Makkelijk zelf te plaatsen (zie instructiefilm)
  • Flexibele capaciteit door stapelbare modules
  • Betaalbaar en gebruiksvriendelijk
  • Besparing van drinkwater
  • Duurzaam hergebruik van regenwater